Montessori-erfarenheter sökes!

HEEJ fina ni!
Jag vet att jag har ett bra gäng med läsare som har sina barn i STRIKTA Montessori och även några här i USA?
Kan ni maila mig eller skriva lite om era erfarenheter i kommentarsfältet?

Vi överväger starkt att skriva in August till våren – MEN!
Det kändes inte som barnen lekte vidare mycket?
Det var typ 3 timmar “lärotid” där dom ska vara tysta? Det kändes så.. ledsamt??
August är så livlig och älskar ju att leka med sin fantasi & jag vill inte att han ska behöva sitta och “bara” lära lära lära hela himla dagen.
DOCK. Så rent, så fint, så välstrukturerat, så otroligt bra lärosätt och läroplan.
Jag VET att han skulle ÄÄÄÄLSKA att lära sig på det viset.
Meeeeeen…
Ugh.
Jag är SÅ KLUVEN.

Behöver all input jag kan få! Snälla snälla hjälp.
Och även – Hade ert/era barn som gått på Montessori i några år, svårt att flytta över till “vanlig skola”?

SÅ TACKSAM FÖR SVAR!
Puss puss puss

Advertisements

0 thoughts on “Montessori-erfarenheter sökes!

 1. Jag skrev en kommentarer häromdagen, vet inte om du sett den än. I alla fall, på dotterns montessori förskola har de 1 timme enskilt arbete. Sen frukstund och nästa timme gör de grejer i grupp, tex cirkel på golvet med läraren där de pratar om olika teman dearbetar med (tex rymden, jul, årstiderna, naturen etc). De har ett land där de planterar växter som de sedan sköter om mm. De är utomhus när vädret tillåter (inte som i Sverige mao) och har nu en gympAlärare och idrottsdag 1 gång i månaden. Inne kör de yoga, sjunger, dansar etc. Varje em är det åtminstone 1 timme fri lek, det uppmuntras att de stannar över denna. Det jag ville komma till är att jag aldrig uppfattat det som så strikt. Dottern gillar det enskilda arbetet och de kör system att varje dag är en elev hjälpred och det tycker hon är så skoj. Jag har också hört att de kan uppfatta det som svårt att byta till vanlig system, dock nästan uteslutande av personer som inte har sina barn i Montessori. Tror man kan minimera den risken genom att låta dem umgås med ban i olika situationer där det inte är endast Monte barn. Men vi får se om 2 år när det är dags för skola 🙂

  Hoppas du får många svar, intressant att höra hur andra har det

 2. Jag tror att det är viktigt att barn får leka medan de kan. Allvaret kommer ju förr eller senare. Struktur och annat är ju bra att lära barnen hemifrån. Det är ju trots allt föräldrarna som bär största ansvaret när det gäller barnuppfostran.

  • Ja det är svårt det där med ansvar och inte.
   Och givetvis bär föräldrar största ansvaret, haha. Vi hade ju inte tänkt att dumpa den biten på skolan? 😉

 3. Mmm den där magkänslan kan vara bra att lyssna på… Mitt intryck av montessori är att det skapar väldigt väluppfostrade barn. Sen måste man väl som förälder avgöra om det är det man vill ha/passar bäst för sitt barn.
  Finns inte skolor med Reggio Emilia pedagogik? Känns mer “du” om jag får ta mig friheten att säga. ❤

 4. Min spontana känsla har alltid varit att barn tvingas in en vuxenvärld på tok för tidigt numera.. Känner att fri lek är utvecklande för barn ändå, utvecklande på ett annat sätt men också deras rättighet som barn. Att få leka och göra lite det de känner för största delen av dagen. En visa struktur är förstås viktigt och givetvis måste de göra saker som de inte vill ibland, men små barn borde få vara just små barn. Leka fritt, till en stor utsträckning välja aktiviteter under dagen själva. De blir snart nog stora och börjar skolan och måste följa scheman. Den där korta tiden innan skolan börjar tycker jag är såå viktig. Låta barn vara barn. Springa och busa med kompisar så mycket de bara orkar. Men det är hur jag känner och tänker och jag är glad att det finns olika alternativ. Ska bli intressant att läsa vad för andra erfarenheter folk har haft.

 5. Hej Jenny! Jag gick i Montessori-skola på lågstadiet och älskade det. Var dock i Sverige men det var ganska strikt (men inte hårt och kallt alls, utan minns mina lärare och skoltiden med värme). Det som sen blev jobbigt för mig i senare skolår var att “inte få jobba självständigt”. Att sitta i bänken och lyssnar på läraren-pedagogiken var svår för mig. Ämnen som jag var duktig i, t.ex. matte jobbade jag förbi mina klasskamrater och fick då höra att jag “jobbade för snabbt”. MEN jag kan verkligen rekommendera Montessori, även om jag bara gick det i 3 år så har tankesättet alltid följt mig och gjort mig mera självständig. Hoppas det löser sig och tack för fin blogg. Kram

 6. Min dotter gick på en Montessori skola här i Mexiko mellan 1 och 1/2 och 3 1/2 (jag var även lärare där).
  Hon älsksde skolan och strukturen hjälper barnen att lära sig bättre.

  Vi bytte henne nyss till den Amerikanska skolan (pre-kinder, hon fyller 4 i januari) här i Guadalajara som är mer play-based, och där engelskan är bättre.

  Jag älskar konceptet Montessori, och är klassrummet öppet, ljust och glatt så tror jag tre timmar ‘personal work’ kan funka, dom ska ju också få ledig tid.
  Vår gamla skola hade små, mörka klassrum så det strikta blev ‘enhanced’ på nått sätt.

  Min syster är förskolelärare med en ‘master’ i Montessori, hon säger alltid. Montessori är bäst mellan 1-6 år, när dom börjar elementary så funkar inte pedagogiken lika bra.

 7. Sophia gick på en språk inriktad Montessori här i Minneapolis och hon älskade sin skola där från 2-5år. Hon är en liten free spirit och RUSKIGT självständig. De lät henne lära sig på hennes villkor.

  Nu går hon på en privat skola, dock inte Montessori. Hon är fortfarande i en liten klass, 15 elever, de har språk, arts och musik, precis som i Montessori.

  Min man och jag är så nöjda att hon fick den starten innan Kindergarten började.

 8. Alltså jag tror att både Montessori och Waldorf pedagogiken fungerar fint på barn i förskoleåldern. Om man tänker sig en “vanlig” skola, gymnasie och högskola tror jag att det är klokt att iaf vara medveten om att det finns vissa skillnader. Dessa kan du säkert förbereda ditt barn på bara genom att tala om olikheter och låta barnen umgås med olika människor, gamla som unga. Det blir ju gärna väldigt homogent i förskolan. Oavsett om man väljer en vanlig, Montessori eller Waldorf.
  I skolan där jag arbetar har vi flera elever som bytt från Waldorf till kommunal skola. Är det normalfungerande och normalbegåvade barn finns inga bekymmer alls. Finns däremot svårigheter i inlärning eller svårigheter i läs/skriv kan barnet ha svårt. Mest eftersom man inom Waldorf inte stressar fram något och väntar in barnet. Svårigheter kan då ha missats. Nog om det, det gällde ju Montessori 🙂 Jag tror inte att det blir några problem att anpassa in i en vanlig skola. Montessori-tänket är jättefint och passar små barns sätt att lära och förstå världen.
  Hälsningar,
  Sandra

 9. Hej!

  Jag gick själv Montessori från det att jag var 2-6 år gammal. Jag älskade det, kommer bara ihåg massa positivt och framför allt hur mycket vi lekte och roliga saker vi fick lära oss. Jag lärde mig att läsa när jag var 4,5 och räkna rätt tidigt också, då jag visade mycket intresse och fick verkligen tid att lära mig. När jag sen började i vanlig skola låg jag väldigt mycket före men fick då till exempel ha svenska med klasserna över, läsa andra böcker än de andra i min klass och fick extrauppgifter i matten – det löste sig med andra ord helt galant.

  Mina syskon gick också Montessori och vi är verkligen tre helt olika individer, men alla (även mina föräldrar) upplevde att vi alla tre fick sjukt bra individuella förutsättningar av att ha gått där.

  Kan inget annat än att varmt rekommendera, hör gärna av dig om du har frågor 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s