8 livsfaror för bebisar och barn

Det finns mycket man ska barnsäkra när ett litet liv kommer in i ens liv och hem, men det finns så mycket mer stora livsfaror utöver att plugga i plastpluppar i eluttag och säkra hyllor i väggen.
Därför kommer här en lista på saker som kan vara väldigt bra att veta.
Jag visste inte ens hälften av dessa när August var liten bebis och somliga har jag upptäckt av erfarenhet efter åren gått.
Önskar verkligen jag haft en liknande lista att spara och planera lite utefter.
Berätta även gärna vilka faror ni vet om, som inte kommer i någon praktisk manual då man är gravid/får reda på att en liten bebis ska flytta in! Och dela gärna vidare inlägget om ni tycker det är viktigt att sprida informationen ❤

Här kommer min lista på 8 livsfaror för bebisar och barn

Att bada badkar
Lämna ALDRIG ditt barn ensamt då hen badar! Även om de inte kan snurra runt så sprattlar bebisar okontrollerat och kan väldigt enkelt hamna med ansiktet ner i vattnet och en fruktansvärd olycka kan vara framme snabbt. Även de bebisar som sitter stadigt går ej att lita på. En dag kan de försöka kränga sig upp genom att hålla i badkarskanten och sedan halka till för att trilla ner i vattnet. Lämna aldrig aldrig ett barn eller en bebis ensam i ett badkar eller nära vatten. Aldrig.

Husdjuret
Älskade husdjur! Men faktumet är att majoriteten av barn som blir attackerade av djur, är deras egna. Träna träna träna och förbered er hund/katt/whatever så det blir en så enkel övergång som möjligt. Lämna inte djur och barn ur synfält om barnet kanske har varit lite hårdhänt någon gång mot djuret, även om djuret inte reagerat förut. Håll även hundmat etc, som är i perfekt kvävningsstorlek, ur räckhåll för småbarn.

Spjälsängen
När ditt barn börjar försöka klättra och hiva sig upp på möbler, var försiktig med att inte ha tex stora gosedjur i sängen som hen kan använda som en “pall” att klättra på för att sedan ta sig över spjälräcket och sedan trilla över.

Diskmaskinen
Små fingrar kan lätt slinka in och öppna diskmaskinen och den innehåller mest troligt något farligt vasst. Ställ aldrig diskmaskinen på glänt så den får lufta ur sig och ger fri tillgång till knivar (Obs det är okej om du har barnen under uppsyn!) För att vara på den säkra sidan försök att ALLTID diska vassa föremål på övre delen av diskmaskinen (eller för hand!!) och gärna i en säker korg. Och om diskmaskinen inte är fastsäkrad kan den även välta över barnet om hen sätter sig på den öppna luckan.

Latexballonger
Något så kul och harmlöst som ballonger kan vara så hemskt farligt. Lämna aldrig ditt barn utan uppsyn med ballonger. Uppblåsta som icke uppblåsta! Dom är så farliga för dom täpper helt igen halsen om det slinker in liten bit i munnen och barnet får ingen syretillförsel överhuvudtaget. Låt aldrig ditt barn “tugga” på eller ha en ballong i munnen. Lär dom att det inte är okej! Och släng småbitar MED EN GÅNG om en ballong spricker!

Fluffiga kuddar och täcken i sängen
Givetvis vill man att det ska vara mysigt och härligt för bebis och barn att sova, precis som det är för oss vuxna. Men det faktum att bebisar och småbarns hjärnor inte är programmerade att vrida på huvudet om hen får andningsvägarna tilltäppta, gör det till en livsfara. Om barnet hamnar med ansiktet rakt ner i en fluffig kudde, finns det tyvärr en risk att hen inte kan “rädda” sig själv från situationen utan kvävs i sömnen.

Hudvård, shampo, balsam och kroppsolja
Om det ni använder hemma står och vilar på en hylla nära badkaret eller handfatet och ert barn kanske kanske kan nå genom att sträcka lite extra på liten arm eller skjuta dit en pall och klättra upp – flytta på produkterna! Det är för många givet att städprodukter ska gömmas och förvaras i skåp med lås, men andra produkter glöms ofta bort. Hudvård etc som INTE är helt naturligt, är också väldigt farligt att “äta”. Det finns extremt många kemikalier i skönhetsprodukter och om ett barn “smakar” på produkterna kan hen lida hemska konsekvenser. Stort tips tips är även att byta ut allt med kemikalier, till EKO och giftfria produkter som är ofarliga och väldigt skonsamma mot kroppen.

Handväskan/skötväskan/ryggsäcken
Ofta har en förälder en väska att ha med sig då hen lämnar huset med barn och den är givetvis fylld med allt som kan behövas under en dag. Pengar, nycklas, lyspyl, kanske ett sykit och andra småsmåsaker som kan vara hemskt farliga för ett litet barn. Se alltid till att hänga upp din väska på en krok och släng den inte på golvet i ett hörn eller ställ den inte på en stol. Väskan ska inte vara lättåtkomlig.
jennybenny Bada säkert och GOD JUL ❤

Advertisements

23 thoughts on “8 livsfaror för bebisar och barn

 1. Många bra tips som jag efter tre barn kan på automatik men ärligt kan säga att jag slarvar med ibland. Sen är det svårt när man har större barn som går och plockar fram det man plockat bort.

  • Jag slarvar jag med!! OFTA! Men det är bra med en liten påminnelse ibland tänkte jag! 🙂 VI gör alla så gott vi kan, såklart! ❤

 2. Skär inte korv i “slantar”. Sätter sig “perfekt” för luftröret – sluter tätt. Halvmånar är bättre!

  Barn i en viss ålder som maler diverse mat mot gommen. En del ätbart brukar samlas där och fastna. Ponera då att du sätter ditt barn i bilstolen och kör iväg. Barnet somnar, maten som lagrats i gommen lossnar och barnet andas in och kväva i sömnen utan att någon märker något. Kolla gommen!

 3. Amma inte i sängen liggandes ned, somna inte med en baby i dina armar. Har sett små bebisar dö på det viset alldeles för många gånger genom jobbet.

  • Det gjorde jag med båda mina barn i typ ett år.. Alltihop! Men jag fick lära mig “safe co-sleeping” och det funkade för oss som tur är! 🙂

   • Mmm vem har inte somnat med sin bebis i armarna, särskilt om man liggammat.. Man är ju tyvärr bara människa och det är inte riktigt något man väljer.

 4. Vi städar inte med rengöringsprodukter alls. Det “värsta” vi har hemma är diskmedel. Gällande hudvård är det generellt inte farligt för barnet att få i sig (om det inte är stora mängder såklart), som jag förstått det. Vi använder dock endast eko/naturligt till oss själva och T ändå. Men som sagt, för att det ska bli riktigt farligt ska de nog få i sig stora mängder av en produkt? Eller så har jag missat något. OBS! att babyolja kan orsaka kemisk luncginflammation om ett barn får i sig stora mängder.

  Jag tänker även på saker en har i skafferiet typ saffran och kanel som är rejält giftigt is Tora mängder. Samt att ha koll på alla sina växter i hemmet.

  Sen är vi noga med att alltid ta bort “skinnet” från apelsiner och dylikt innan T äter, eftersom det kan sätta sig som ett lock.

  • Det finns så mycket som går under hudvård. Tänk typ acne treatments etc. Hu så mycket skit i dom! Och definitivt babyolja och även andra “kropps oljor” har jag hört kan vara galet farliga. Fy fy fy det finns så många faror. Svårt att hitta det där mellantinget där mann inte går helt bananas.

 5. Jag slarvar med typ allt Vi har dusch, men balja i duschen. Båda kidsen badar dagligen (1.5 och 3.5) tillsammans. Jag avskyr att sitta och glo på dom (dålig_mamma86) men säger att dom måste prata hela tiden och jag kollar stup o kvarten. Härom dagen blev jag föebannad för dom båda halvlåg på rygg och det finns ingen chans i världen att kravla sig upp om dom kommer under vatten. Ingen lyssnade såklart och barnen drogs upp. Det är väl min skräck (och att sätta i halsen!) så där är jag STENHÅRD. Men bra lista J, man tänker liksom till en extra gång.

  Men hallå, läppsylkorkar. Min äldsta älskar läppsyl och dessa små korkar är perfekta för att sätta i halsen. Pi!

  • Jag slarvar också med ALLT! Är verkligen ingen bra förebild. Bra med påminnelse ibland så man kan fräscha upp minnet lite! Vi gör alla så gott i kan ❤ OCH JAAAA jäkla lypsylkorkar!! Fan så mycket farligt det finns!

 6. Extra farligt med väskor om man har värktabletter i väskan vilket ju många har!

  Vidare är ju sånnadär persienntrådar farliga om de är långa så de hänger ner mot golvet (strypning) och säkert massa saker mer 🙂

  Bra lista!

 7. Jag är livrädd för att lämna knivar på diskbänken! Dottern på 16 månade går och känner längs kanten efter grejer att dra ner, livsfarligt!

 8. Smart å bra lista! Hejja Jenny!!! Nu följer jag dig här på loppi! Ska bli kul!
  Lyssnar igenom ALLA era podavsnitt igen i jul! De är såååå bra och härliga! Tack!
  Kram på dig! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s