LOVA att FÖRSÖKA vara snäll mot dig själv?

2016 är här och vi har nu “vänt blad”. En fräsch tom bok med vita blad att fylla och forma precis som vi själva vill.
Nu ska vi äta bättre, forma kroppen, vi ska bli snällare, vi ska bli gladare, vi ska ….
Vi ska vi ska vi ska.
Vi gräver innan det nya året i våra “sämsta sidor”, våra laster och berättar för hela världen vad som inte är bra.
Sedan lovar vi dyrt och heligt att ändra på oss. Om vi säger det högt, måste vi försöka hålla löftet..

För mig känns det ledsamt att starta ett nytt år med att erkänna sina brister som människa, istället för att acceptera sig själv.
Givetvis kan en liten justering här och där vara fint emellanåt, men att liksom gå in på djupet i sig själv och gräva fram det man tycker minst om och lova inför Facebooks församling att ändra just det, känns så.. ledsamt?
Vad är egentligen poängen med att sluta äta socker och mjöl, att träna 5 gånger i veckan och få bort något daller här och där?
Jag fattar om man vill ändra något för sin hälsa, för att man inte mår bra på insidan. Men de flesta löften verkar baserade på ytlighet och ideal.
Jag känner också att vi faktiskt måste bli bättre på att sluta jämföra, sluta dra i sidfläsk och säga att vi “unnar oss” något gott. Vi måste bli bättre på att acceptera och bara leva. Njuta av livet. Älska oss själva, med “brister” och allt!
Att ändra något som inte funkar, något som är självdestruktivt eller som får en att må dåligt – är jättebra!
Men att det ska göras öppet inför hela mänskligheten på en särskild mörk decembernatt, känns inte vidare.. smart?
Sen sitter man där dagen efter när nya året är verklighet och festen är över och man “MÅSTE” börja det där man lovade. För man har lovat.. Och hur skulle det se ut om man inte kunde hålla ett löfte?

Nej i sopen med alla höga krav och löften om att ändra sitt liv. Fram med självacceptans och att älska sig själv!

Har ni avgett nyårslöften?
Hur känner och reflekterar ni runt ämnet?

jennybenny
(PS. jag tycker givetvis inte man är dum eller gör fel om man avgör löften.)

Advertisements

10 thoughts on “LOVA att FÖRSÖKA vara snäll mot dig själv?

 1. Åh älskar detta inlägg.
  Jag tänker aldrig mer lägga ner energi på vad jag äter eller hur mycket jag ska träna. Varit nere i det träsket och mådde röv i flera år. Nu mår jag awesome med några fler kilo på kroppen och jag äter allt jag vill äta. Vilken befriande känsla. Folk blir nästan chockade när jag pratar om det för det verkar vara mer normalt att vara missnöjd med något på sin kropp och äta “rätt” än att faktiskt njuta och vara sjukt nöjd med sigsjälv . Det är mer accepterat att vara missnöjd med sig själv. Sjukt, sjukt.

  Mvh hon som älskar sin kropp sjukt mycket och tycker att den är snyggast i världen. 😉

  • Där slog du verkligen huvudet på spiken Annso, det är så himla skumt att det skall vara mer normalt att vara missnöjd och framhäva sina brister än att trivas och må bra i sig själv. Nu skulle jag tyvärr inte våga påstå att jag själv känner mig nöjd men jag jobbar på det och varje steg i rätt riktning känns som en fantastisk befrielse.

 2. Oj vilken fin text, är så glad att jag hittade din blogg genom Betan. Jag har senaste åren haft som löfte att bli en bättre människa, alltså en bättre medmänniska. I år har jag omformulerat det till det du sa i senaste podden, att bli mindre dömande ang folks kläder och frisyrer osv. Och jag ska bli snällare mot mig själv.❤️

 3. Mkt bra skrivet Jenny, försöker ofta tänka så jag med, att fokusera på det positiva, inte allt vi borde. Vi har tre barn, det går inte att ha ett fläckfritt hem, jag orkar inte träna alls, och det är okej. Vi gör så gott vi kan. Håller däremot inte med dig ang kosten. Förstår att du har den åsikten att man ska äta allt man vill, “mjöl & socker” etc?? Eller? Kanske fattat dig fel?
  Jag har sedan 15 år kämpat med vikten sen jag fick hypotyreos. Skulle jag äta vad jag ville skulle jag bli smällfet. Nu är jag “normalviktig”, men måste varje dag tänka på vad jag äter. För jag går upp i vikt annars. Och det vill jag inte, jag vill känna mig bekväm o fin och det gör jag när jag väger som jag gör nu. Jag tror det är få förunnat att kunna äta precis vad man vill. Och jag förstår att du förespråkar det om det funkar för dig. Skulle vilja veta mer om hur du tänker runt kost, verkligen ngt för “nya” bloggen. Skulle vilja veta hur du tänker, varför du fokuserar på ekologiskt, tänker du på kolhydrater, mättat fett etc?

  • Jag tolkar texten mer som att förändringar kanske inte behöver basuneras ut publikt? Typ en FB-uppdatering om att sluta äta socker, börja träna osv. Vad gäller kost skulle jag inte orka läsa en ytterligare blogg om kolhydrater, fett osv. Så himla ointressant?

  • Jag tänker att man ska äta vad man vill som får en att må bra. Är man intolerant mot något eller mår illa av något ska man ju undvika det för SITT EGET VÄLMÅENDE. Man ska inte tvinga i sig kvarg och stora grönskakssmoothies om man tycker det smakar rumpa, men gör det för “hälsan”. Så tråkigt liksom. Jag hejar på att man lär sig äta det man vill/kan med måtta. Och med måtta är ju olika från person till person. Jag förespråkar inte att “överäta” men absolut inte någon himla diet med en miljon restriktioner och “unna-saker”. Jag tänker inte vidare mycket på min kost och VAD jag äter förutom att det ska vara “ren ekologisk” mat. Äter väl inte massa kött längre, tänker inte på om jag äter ett par chokladbitar varje dag, vill jag äta pizza till frukost gör jag det. Jag vet inte hur jag ska förklara. Vill gärna bara dra ett streck över allt som har med mat att göra, inte prata om det och önskar att ALLA kunde känna samma sak ❤

 4. Jag brukar tänka igenom året som varit och typ jämföra “det här vill jag” och “såhär gör jag” med varandra och sen försöka göra mer av “det jag vill”….i år handlar det mest om kosten, att sluta äta gluten och äta ännu mer veggo och eko- gluten har med magproblematik att göra och har med välmående att göra och inte utseendet… Jag tycker det är lite både och med nyårslöften- på ett sätt kanske det peppar ngn men samtidigt är det inte bra om man sen mår dåligt om man inte håller löftet!
  Jag kan även tycka att ytliga löften är okej om ytliga förändringar är sunda och gör att man mår bättre inuti också- men löften som en art skapar ångest är ju inte alls bra!

  Så ja, jag vet inte vad jag tycker men jag gillar nyår och att ha ett nytt år framför sig!

  Gott nytt år på Er!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s