Ta hand om din hud ♡

I går hamnade jag i en liten “debatt” med en vän, angående hudvård, kläder, mens-skydd etc.
Vi diskuterade varför jag försöker välja EKO, varför jag tvättar kläder i snällt (ofta hemmagjort) tvättmedel, varför jag väljer särksilda mensskydd och så vidare.
Jag tänker såhär – ni vet när någon som röker, slänger på ett såntdär “rökplåster” och sen kommer nikotinet ut i kroppen/blodet så abstinensen inte blir lika stark? Eller när man har muskelvärk och gnuggar in lite värk-gel, så tar kroppen upp det och hjälper det onda.
Exakt lika snabbt som kroppen (blodet) suger åt sig ovanstående, suger den DAGLIGEN åt sig alla krämer vi smörjer oss med, de ämnen som gnuggas mot kroppen som finns i kläderna och definitivt det de tamponger eller bindor vi använder i nästan en vecka, dygnet runt, under mens. Hur läskigt är inte det, när man tänker på det?

Det är så SJÄLVKLART för mig att ALDRIG använda en solkräm, tvål eller binda som innehåller kemikalier. Att tvätta kläder innan de används och väldigt gärna köpa kläder som är av snälla material.
Att gnugga in mina barn med en hudkräm full av benzyl alkohol eller att doppa kidsen i badkar fyllt med äckliga parbener (som är rankat som ett GIFT!) känns helt.. åt skogen.

Jag vill inte skrämma någon, dömer inte ut de som inte tycker detta är viktigt, men vill verkligen försöka upplysa om hur extremt viktigt det är att åtminstone överväga att byta ut produkter till de som är mer “säkra”.
Vi tänker så mycket på vad vi stoppar i oss, vi återvinner, vi sopsorterar och cyklar istället för att åka bil, men så tar vi inte hand om vårt största organ – HUDEN!

Hur känner ni angående hudvård och kemikalier?Photo on 2-14-16 at 11.56 AM #2
Snälla organic byxor som är GOTS & Fairtrade-märkta från Mini Rodini (finns hos Oiidesign) Hurra hurra för det!

 

Elisabeth berättade för mig att Veckans Bläcka pratade om detta ämnet och efter att ha lyssnat så blir jag ännu mer peppad att skriva mer om bra hudvård och vad allt gör med kroppen! Tänk att Karin faktiskt inte hade en aning om vad “Aquaphor” är!! Och det är rekommenderat av läkare att använda på BEBISAR. Så GALET! Vi blev rekommenderade produkter som är helt åt skogen, om man kikar på innehållsförteckningen. Ett av de mest rekommenderade “baby puder” är nu stämplat som cancerframkallande. Blir mörkrädd!

Advertisements

18 thoughts on “Ta hand om din hud ♡

 1. Tänker som du. Därför köper vi helst begagnade kläder (så är läskigheterna urtvättade), använder ekocertifierad hudvård till både oss och barnet (tips till folk här – köp dansk hudvård! Mycket högre krav på hudvård till barn). Vi använder milda tvättmedel och dubbelsköljer. Sen har vi så lite teknik som möjligt hemma (och absolut ingen teknik i sovrummen) eftersom de släpper ifrån sig mängder med tungmetaller och andra otäckheter. Vi skulle inte heller renovera medan vi har småbarn. Plus flyttat från stan eftersom det finns höga halter formaldehyd i stadsluft – vilket är cancerframkallande. Läste fö att doftljus med linalool i också avger formaldehyd. Blä.

 2. Jag har på sista tiden tänkt mer eko överlag, men tycker det är en djungel. Blir lite stressad över att jag inte har kunskap om vad som är farligt/mycket skit i.. Vart ska jag börja lixom? Beställde iaf schampoo och annat från jordklok.se så är på G :).
  Läste för att tag sen om kanel och att det inte är kanel egentligen, fast det står det på burken. What? Så lurad jag kände mig. Så nu köper vi kryddor från ‘spice master’ (även taco/fajitakrydda). Så mer kunskap åt folket!! Hejja oss! 😉

 3. Jag väljer också gärna eko men ändå skönt att läsa detta:

  “En frisk eller till och med lätt skadad hud släpper knappt igenom någonting. Extremfallet nikotinplåster släpper igenom ungefär 10 procent aktiv ingrediens, nikotin, som är en pytteliten molekyl och därför har möjlighet att penetrera huden. Vanlig hudvård som du köper i ett parfymeri eller utan recept på apotek får sällan ner mer än en (1) procent aktiv ingrediens genom huden. I vansinnigt ovanliga fall kan upp till tre eller till och med sex procent tas upp av kroppen, men betydligt oftare 0,1 eller 0,2 procent.

  Källa: http://www.daisybeauty.com/web/kicki/blogg/-/blogs/sa-lurar-ekoforetagen-dig-pastar-att-hudvard-ats-av-huden

 4. Läkemedelsplåster, som t.ex nikotinplåster, är behandlat med ett specifikt ämne som öppnar upp huden så att den aktiva substansen kan komma igenom. Annars hade det inte funkat.
  Huden är nämligen fantastisk.
  Sen kan man ju välja eko osv ändå, men det är bra att ha koll på lite fakta så man inte går omkring och är så hiskligt rädd jämt.

  • Så hiskeligt rädd är jag inte 😉 Men jag tänker för det mesta “better safe than sorry”! Finns ju studier från båda sidorna av marknaden från olika forskare och jag väljer att läsa på lite mer från sidan som bevisat att EKO och hela den balletten är bättre för kroppen 🙂

 5. Vissa ekoprodukter använder jag till kroppen men typ inget till ansiktet. Varför inte till ansiktet? För jag har testat en del och tål det inte. Får utslag och finnar. Och då tar jag kemikalier alla dagar framför det. Nu är inte min hudvårdsserie bestående av massa skit som somliga tror bara för att det inte är eko.
  Jag försöker tänka till när jag köper mat. Närproducerat eller eko – det bästa är om det är den kombon.
  Inte lika duktig på kläder. Var bättre förr på att köpa secondhand.

  Lägger ingen direkt värdering i hur andra gör/köper etc.

  • Förresten. Hur gör ni med diskmaskin? använder ni då vanligt maskindiskmedel som sätter sig som en hinna på tallrikar, bestick etc som man sedan stoppar i munnen/äter/dricker ifrån?

   • Nä det gör vi inte! Vi använder ett mer miljövänligt alternativ från Seventh Generation och jag sköljer alltid barnens muggar och sånt för hand efter för att ta bort något som kan sitta kvar 🙂

  • Tål man inte så tål man inte! Inte mycket mer att göra med det 🙂 Jag lägger ingen värdering i hur andra gör, men vill upplysa om det jag vet och läst pga tycker det är väldigt intressant och brinner för en naturlig livsstil!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s